RSS

Μορχέλες…

11 Jul

 

Στην ‘σύγχρονη’ κοινωνία που ζούμε αν ρωτήσεις από που έρχεται το νερό οι μισοί τουλάχιστον θα απαντήσουν: «Από τη βρύση», πράγμα που δείχνει ότι έχουμε χάσει πλήρως τη σχέση μας με τη φύση. Οι γιαγιάδες μας γνώριζαν ποιο βότανο από τους γύρω λόφους θα χρησιμοποιήσουν για γρίπη και ποιο για ουρολοίμωξη. Γνώση που έχει ρίζες στα βάθη των χρόνων και που στην εποχή μας μέρα με τη μέρα πεθαίνει.

Ωστόσο υπάρχουν ακόμη λίγοι εναπομείναντες ,που στον ελεύθερό τους χρόνο κάνουν περιπάτους στη φύση ,ψάχνουν ,ερευνούν ,συλλέγουν και θέλουν να μάθουν…

Πριν από μερικά χρόνια, τα ταπεινά άγρια χόρτα πέρασαν μια μακρά περίοδο απαξίωσης. Στην ίδια δυσμένεια έπεσαν και τα εντυπωσιακά μεν αλλά άγνωστα ελληνικά άγρια μανιτάρια που φύονται σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρα μας. Ωστόσο, η ποιότητα των ελληνικών άγριων μανιταριών είναι εξαιρετική και η γεύση πολλών από αυτά συγκλονιστική!

Ένα από τα πιο ακριβά άγρια μανιτάρια είναι η μορχέλα, με άρωμα που θυμίζει συκώτι και φουά γκρα. Οι μικρές σε μέγεθος μορχέλες χρησιμοποιούνται κυρίως σε σάλτσες και σούπες, ενώ οι μεγάλες γίνονται εξαιρετικές όταν γεμιστούν με αλλαντικά, καβούρι, καραβίδα ή αστακό.

Κοντράρουν ευγενικά την πλούσια υφή των κυνηγιών και συνοδεύουν επάξια ένα αρνάκι μαγειρεμένο με μια πλούσια σάλτσα στην κατσαρόλα. Τα αποξηραμένα μανιτάρια αυτού του είδους, επειδή διατηρούν ιδανικά τη γεύση τους, είναι καλύτερα να τα μουλιάζετε για 20 – 25 λεπτά σε νερό και να τα στεγνώνετε καλά με το χέρι σας πριν τα προσθέσετε σε σούπες και μαγειρευτά.

Το χρώμα τους ποικίλλει από το ανοιχτό μπεζ μέχρι το καστανόμαυρο ή το σταχτόμαυρο. Πάντως, πιο σπουδαία γευστικά θεωρείται η σκουρόχρωμη ποικιλία.

Οι εραστές δε των άγριων μανιταριών δηλώνουν δέσμιοι της σαρκώδους, ηδονικής γεύσης της….

By Anna Halkia

 

 

Ετικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: