RSS

Ακτινίδια…από την Άρτα με αγάπη!!!

12 Ιον.

Έχοντας μεγαλώσει σε οικογένεια που κατέχει πάνω από 30 χρόνια αρκετά κτήματα με ακτινίδια ,θα προσπαθήσω να βοηθήσω όσους νέους ανθρώπους ενδιαφέρονται για την καλλιέργεια αυτή.!!!

Το πρώτο και σημαντικότερο που πρέπει να προσέξουμε είναι οι θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή. Το ακτινίδιο παθαίνει ζημιές από τις χαμηλές θερμοκρασίες την περίοδο της ανθοφορίας, δηλαδή τέλη Απρίλιου με μέσα Μαΐου. Αν είναι από 2 έως 0 καίγονται οι στήμονες, ενώ αν πέσει κάτω από -4 ξεραίνονται και νέοι βλαστοί, οπότε αυτής της περιόδου οι θερμοκρασίες σε ενδιαφέρουν περισσότερο. Τον χειμώνα αντέχει μέχρι και τους -17 με -20 σίγουρα, αφού δεν έπαθαν ζημία τα δικά μου το 2008 που πάγωσαν τα πάντα.

Το δεύτερο κ εξίσου σημαντικό με το κρύο, είναι το έδαφος. Πρέπει το ph να είναι μεταξύ 6 και 7,χωρίς δηλαδή ενεργό ασβέστιο, καλλιεργείται και σε εδάφη με ph έως 7,5 ή και 8, αλλά θα χρειαστείς αρκετά εδαφοβελτιωτικά. Το έδαφος να έχει σύσταση πηλοαμμώδες η αμμοπηλώδες, στραγγερό, βαθύ, όχι πολύ επικλινές και δροσερό.

Ως προς το νερό, να μην έχει υψηλή αλατότητα και να μην περιέχει χλώριο.

Αν αυτά τα έχεις σε μια περιοχή η ένα κτήμα μπορείς εύκολα να καλλιεργήσεις με επιτυχία ακτινίδια.

Κατάλληλες εποχές φύτευσης είναι τρεις. Καλύτερη τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, με φυτά σε σακουλάκι, γιατί μπαίνεις στην παράγωγη ένα χρόνο νωρίτερα.

Για τους ψεκασμούς και γενικά την φυτοπροστασία, ανάλογα τα προβλήματα ψεκάζεις με κατάλληλο σκεύασμα από τον γεωπόνο που συνεργάζεσαι της περιοχής σου. Σου γράφω τους πιο συνηθισμένους εχθρούς για να δεις αν μπορεί να σε καλύψει με σκευάσματα που έχει ήδη η χρειάζεται να βρει και κάποια ακόμη.

Ασθένειες Κορμού : Σήψη λαιμού από φυτοφθορα, Σηψιρριζία από αρμιλλαρια, Βακτηριακα καρκινώματα από αγροβακτηριο
Ασθένειες Καρπού και Βλαστού : Βοτρυτης, Σληρωτινια
Ζωικοί Εχθροί Ρίζας: Νηματώδεις
Ζωικοί Εχθροί Βλαστών-Φύλλων-Καρπών: Βαμβακαδα, Σκώροι, Θριπας, Τετρανυχοι

Ως προς την καλλιέργεια, αφού διαλέξεις τρόπο διαμόρφωσης, δηλαδή κρεβατίνα, ταφ η παλμετα, να έχεις σοβαρά υποψιν σου ότι:

Θέλει τακτικό πότισμα, κάθε δυο με τρεις μέρες, ανάλογα την θερμοκρασία που επικρατεί.
Ποτίζουμε με σταλακτες η μπεκ μικρά τύπου σπρέι χωρίς να βρέχεται ο κορμός.
Τα χόρτα που φυτρώνουν, κατά προτίμηση, τα κόβουμε με χορτοκόπτη και προσπαθούμε να μην τα ραντίζουμε με ζιζανιοκτόνα γιατί από λάθος χειρισμό μπορεί να κάνουμε ζημία στο φυτό.
Το έδαφος δεν το καλλιεργούμε ξανά ή κάνουμε πολύ επιφανειακή φρέζα γιατί κόβουμε τις επιφανειακές ρίζες των φυτών και δημιουργούμε πρόβλημα λειψυδρίας στο φυτό, που μπορεί να φτάσει μέχρι ακόμη και να ξεραθεί.

Κλαδεύουμε αμέσως μόλις πέσουν τα φύλλα τον χειμώνα και ποτέ!!! μετά τις 15 με 20 Φεβρουαρίου, γιατί αν δακρύσουν οι βλαστοί το δέντρο δεν καρπίζει και μένει ατροφικό για αυτή την χρόνια
Λιπάσματα βασικά π.χ. 11-15-15 αρχές Φεβρουαρίου και νιτρικά αρχές Μάιου, αρχές Ιουνίου και λίγα αρχές Αυγούστου.

By Anna Halkia

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Ιουνίου 12, 2012 in Νέες καλλιέργειες

 

Ετικέτες: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: