RSS

Μια εναλλακτική επένδυση… στη γεωθερμία !!!

09 Ιον.

Ο αριθμός των πιθανών γεωθερμικών πεδίων στην Ελλάδα είναι περίπου 41. Στα 34 πεδία χαμηλής θερμοκρασίας που έχουν ήδη πιστοποιηθεί, προστέθηκαν άλλα 7 καινούργια: πέντε βεβαιωμένα πεδία στα Θυμιανά Χίου, τη Δαμάστα Φθοιώτιδας, τις Λιχάδες Ευβοίας, τη Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης και τη Ρίζα Αντιρρίου και δύο πιθανά, στα Θυμιανά Χίου και στις Συκιές Άρτας. Τα υπόγεια αυτά πεδία έχουν θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 25 και 90 βαθμών κελσίου, με τον μέσον όρο να κινείται γύρω στους 40 βαθμούς, όπως για παράδειγμα στην Δαμάστα Φθιώτιδας.

Πολλοί  εκτιμούν ότι δειλά- δειλά θα ξαναζωντανέψει το ενδιαφέρον για το ξεχασμένο αλλά τόσο πλούσιο στην Ελλάδα γεωθερμικό δυναμικό. Και υπενθυμίζουν πως ενώ τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό έγιναν σημαντικά βήματα για την αξιοποίηση της γεωθερμίας, στην Ελλάδα έχουμε σταματήσει σχεδόν κάθε προσπάθεια.

Κι όμως οι ειδικοί εκτιμούν πως μπορεί να υπάρξει σημαντική ανάπτυξη ειδικά σε απομακρυσμένα νησιά και περιοχές, όπου κοστίζει η μεταφορά ρεύματος.

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ καλές συνθήκες για την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Το γεωθερμικό δυναμικό στην Ελλάδα βρίσκεται γύρω στα 1.800 μ. κάτω από την επιφάνειά της (ή λιγότερο) και έχει υψηλή θερμοκρασία γεωθερμικού ρευστού.

Για να κατανοήσει κανείς τι σημαίνει αυτό, στη Βαυαρία για παράδειγμα, θεωρούνται οικονομικά αποδοτικές ακόμη και μονάδες με τα κοιτάσματα στα 3.500 μ. Επίσης, βιώσιμη μια επένδυση στη γεωθερμία καθίσταται όταν επιτυγχάνεται τριπλή αξιοποίηση (θερμότητα, ηλεκτρισμός και αφαλάτωση).

 

Βέβαια, όπως συμβαίνει με κάθε πράσινη τεχνολογία, έτσι και με τη γεωθερμία, δεν λείπουν όσοι εκφράζουν φόβους ότι θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον. Οι ειδικοί καθησυχάζουν λέγοντας ότι η νέα τεχνολογία του κλειστού κύκλου ελαχιστοποιεί τα προβλήματα, καθώς δεν απελευθερώνεται ατμός στην ατμόσφαιρα, δεν απαιτούνται μεγάλες μονάδες και το ζεστό νερό επιστρέφει πάλι στη γη.

Θετικά αντιμετωπίζεται επίσης η επέκταση της χρήσης της γεωθερμίας σε αγροτικές εγκαταστάσεις (θερμοκήπια), ο καθορισμός μιας τυποποιημένης και ενιαίας άδειας και το γεγονός ότι επιτρέπεται πλέον η χρήση κλειστών συστημάτων σε περιοχές όπου απαγορεύονται οι γεωτρήσεις. Το μέσο κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης για ένα σπίτι 100 τ.μ. ανέρχεται σε 13.500 ευρώ έναντι 4.600 ευρώ ενός συμβατικού συστήματος θέρμανσης- και εκτιμάται ότι αποσβένεται σε 6 έως 8 χρόνια.

By Anna Halkia

 

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Ιουνίου 9, 2012 in Νέες καλλιέργειες

 

Ετικέτες:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: