RSS

Αλόη

26 Apr

Η Αλόη (Aloe Vera) έχει γίνει το νούμερο ένα σε πωλήσεις συμπλήρωμα διατροφής . Είναι να απορεί κανείς γιατί αυτό το προϊόν βρίσκεται παντού από την οδοντόπαστα μέχρι και σε βιταμίνες.

Κάθε μεγάλη ανακάλυψη ξεκινά με μια ερώτηση. Για τον Χριστόφορο Κολόμβο, ήταν «η γη είναι πραγματικά επίπεδη;» Οι αδελφοί Wright ρώτησαν αν ο άνθρωπος μπορούσε να πετάξει. Για τον Κλίντον Χάουαρντ, η ερώτηση ήταν «τι είναι το φυτό αλόη βέρα που της δίνει ένα τέτοιο ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία;» Το ερώτημα αυτό ώθησε τον να περάσει τα επόμενα 11 χρόνια και εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα του για την αλόη βέρα .

Το αποτέλεσμα ήταν ότι κατάφερε να απομονώσει το πιο ευεργετικό συστατικό της αλόη, τον πολυσακχαρίτη. Αυτός και η επιστημονική του ομάδα του ανακάλυψαν ότι τα ειδικά αυτά μόρια του σακχάρου είναι υπεύθυνα για την ρύθμιση του ανοσοποιητικού. Πριν από αυτή τη πρωτοποριακή έρευνα, δεν ξέραμε ακριβώς γιατί οι άνθρωποι κράτησαν ένα φυτό αλόη στο περβάζι του παραθύρου της κουζίνας τους και σπάζανε τα φύλλα του, όταν κάποιος στην οικογένεια καιγόταν.

Μόλις ο Χάουαρντ Κλίντον συνειδητοποίησε πόσα πολλά είναι τα οφέλη της αλόης βέρα άρχισε την εμφιάλωσή της σε χυμό για κατανάλωση.

Ακόμη οι Αιγύπτιοι την ονόμαζαν «φυτό της αθανασίας», ενώ ο θρύλος λέει πως υπήρξε το μυστικό ομορφιάς της Κλεοπάτρας και της Νεφερτίτης.

Το φυτό αυτό έχει μεγάλη ικανότητα προσαρμογής κι αυτός είναι ο λόγος που συναντάται σε διάφορα πλάτη και μήκη της γης. Απαιτείται περίοδος 4- 5 ετών για να φτάσει στο στάδιο της ωρίμανσης και παραμένει παραγωγικό για 3 έως 9 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, που φτάνει τα 12 χρόνια, μπορεί να παράγει περισσότερα από 80 φύλλα. Η αλόη χρησιμοποιείται ευρέως στην πρακτική βοτανοθεραπεία καθώς και σε φαρμακευτικά σκευάσματα φυτικής προέλευσης.

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και στη βιομηχανία τροφίμων και τη ζυθοποιία για την πικρή του γεύση. Ειδικότερα, η γέλη της αλόης που προέρχεται από κεντρικό τμήμα του φύλλου, έχει πολλαπλές φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για διάφορες δερματικές παθήσεις, ερεθισμούς, πληγές, καψίματα, εκδορές αλλά και ως συστατικό σε πολλά καλλυντικά για την ενίσχυση και βελτίωση του δέρματος. Τα φυτά μπορούν να δώσουν 16- 20 φύλλα τον χρόνο και με μια πυκνότητα της τάξης των 5.000 φυτών ανά στρέμμα, οι αποδόσεις σε γέλη ανέρχονται στους 18 τόνους.

Οι τιμές του νωπού προϊόντος είναι αρκετά ευμετάβλητες. Κυμαίνονται στα 6- 16 δολάρια ανά τόνο.

Η διάδοσή της στον δυτικό κόσμο και στην Αμερική οφείλεται κυρίως στους Ισπανούς, οι οποίοι τη φύτευαν στις αποικίες τους και τη χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση στομαχικών και εντερικών διαταραχών.

By Anna Halkia

 

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: