RSS

Εμβόλιο… στα δέντρα !!!

20 Απρ.

Το πρόβλημα των εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών στα δένδρα, αντιμετωπίζεται δύσκολα, συνήθως με ψεκασμούς φυτοφαρμάκων.

Αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις, δοκιμάσθηκε μια πρωτότυπη τεχνική , τουλάχιστον σ’ ότι αφορά τον τρόπο εφαρμογής των φαρμάκων : Η τεχνική του χημικού εμβολιασμού ενός δένδρου.

Η έγχυση του φαρμάκου, γίνεται στο άνοιγμα μιας λοξής προς τα κάτω τρύπας , διαμέτρου 8 mm ,σε διάλυση 10%, και η οποία πρέπει να διαπερνά το φλοιό και το κάμβιο. (Ανοίγεται με ένα κοινό τρυπάνι).

Το φυτοφάρμακο (εντομοκτόνο ή μηκυτοκτόνο ) πρέπει απαραίτητα να είναι διασυστηματικό.

Ένα από τα μεγαλύτερα και τα βασανιστικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όσοι ασχολούμαστε με την φροντίδα των φυτών είναι οι προσβολές από έντομα και μύκητες , οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν ολοκληρωτικά μια καλλιέργεια ή ένα δένδρο .

Στις πόλεις η ενόχληση από τις φθείρες και τις μελίγκρες που προσβάλλουν τα δένδρα είναι πολύ μεγάλη.

Οφείλεται δε κυρίως στο μελίτωμα που εκκρίνουν τα έντομα και το οποίο πέφτει επάνω στα πεζοδρόμια , στα μπαλκόνια , στα αυτοκίνητα και στα τραπεζοκαθίσματα όπου υπάρχουν.

Ποιες είναι όμως οι λύσεις?

1)Χημική καταπολέμηση. Ψεκασμοί των φυτών δηλαδή με φυτοφάρμακα , διασυστηματικά ή μη ,  μία μέθοδος που έχει γνωρίσει μεγάλες επιτυχίες . Μέσα στην πόλη όπως είναι φυσικό , αυτή η μέθοδος είναι απαγορευμένη, επειδή όλα τα φυτοφάρμακα αλλά κυρίως τα εντομοκτόνα είναι τοξικά για τον άνθρωπο .

2)Βιολογική καταπολέμηση . Η απελευθέρωση δηλαδή στο περιβάλλον των φυτών , πληθυσμών κάποιου είδους ωφέλιμων, συνήθως εντομοφάγων εντόμων ,που με την δράση τους περιορίζουν την δράση των επιβλαβών εντόμων . Είναι μία μέθοδος γνωστή στα θερμοκήπια. Στην κατηγορία της βιολογικής καταπολέμησης υπάγεται και ο ψεκασμός με σκευάσματα που περιέχουν βακτηρίδιαπου προσβάλλουν τα επιβλαβή έντομα .Η μέθοδος αυτή αν και πολύ πιο φιλική στο περιβάλλον , είναι δαπανηρή.

Η πρωτοποριακή τεχνική των ενδοκάμβιων ενέσεων, (χημικός εμβολιασμός), χαρακτηρίζεται από την απλότητα της εφαρμογής της ,την αποτελεσματικότητα, και είναι οικονομικά συμφέρουσα , αλλά και ιδανική για περιπτώσεις καταπολέμησης μέσα σε κατοικημένες περιοχές.Επί πλέον αποτελεί ίσως την μοναδική δυνατότητα θεραπευτικής επέμβασης σε πολύ ψηλά και μεγάλα δένδρα.

Το βασικό εργαλείο εφαρμογής είναι ένα κοινό δράπανο (κατά προτίμηση επαναφορτιζόμενογια να αποφύγουμε τα καλώδια). Προσαρμόζουμε σ’αυτό ένα τρυπάνι Φ 8 mm και μ’αυτό ανοίγουμε τρύπες στο φλοιό του δένδρου βάθους περίπου 4 cm (έως ότου το τρυπάνι διαπεράσει το κάμβιο και φτάσει στον ξυλώδη ιστό του κορμού ) και σε απόσταση 30 cm μεταξύ τους .

Η τρύπα θα έχει μία κλίση 40 μοιρών προς τα κάτω σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο.

Χρησιμοποιώντας ένα κοινό πλαστικό φαρμακευτικό μπουκαλάκι με λεπτό ρύγχος , χύνουμε μέσα στην τρύπα το διάλυμα του φάρμακου που το διαλύσαμε με νερό .

Για πρώτη φορά δοκιμάσθηκε η τεχνική αυτή σε Ψευδακακίες (Robinia pseudacacia) στις αρχές του Ιουλίου 2000, επειδή παρουσίασαν έντονη προσβολή από μαύρη ψείρα (Aphis gossypii) , με διασυστηματικό εντομοκτόνο .

Μετά από 10 ημέρες , στα φύλλα και στους νεαρούς βλαστούς είχε απομείνει μόνο το 20% της ψείρας και μετά από 3 εβδομάδες είχε εξαφανισθεί τελείως.

Κάντε και εσείς τις δικές σας δοκιμές !!!

by Anna Halkia

Advertisements
 

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: