RSS

Η υπερτροφή Natto

25 Mar

Πριν από λίγο καιρό ανακάλυψα ένα παλιό βιβλιαράκι μαγειρικής που μου είχε φέρει ο πατέρας μου ,από ένα ταξίδι του στην Ιαπωνία. Ξεφυλλίζοντας  το είδα μια φωτογραφία από φασόλια , διαφορετικά από τα δικά μας ,τα ελληνικά.

Κάτω από την εικόνα έγραφε natto superfood. Δε σας κρύβω ότι μου κίνησε την περιέργεια  .Έτσι λοιπόν έψαξα και βρήκα μερικές σημαντικές πληροφορίες για αυτήν την υπερτροφή.

Το νατό λοιπόν είναι ένα παραδοσιακό ιαπωνικό τρόφιμο που προέρχεται από φασόλια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση.

Αποτελεί εξαιρετικά πλούσια πηγή πρωτεϊνών με όλα τα βασικά αμινοξέα, λιπαρών οξέων, βιταμινών Β και Κ, σιδήρου, άπεπτων ινών και φυτικών οιστρογόνων.

Περιέχει επίσης μια πεπτιδάση η οποία διαθέτει την ικανότητα να προλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, οι οποίοι προκαλούν εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Όταν καταναλώνεται ως κανονική τροφή, συνήθως αναμεμιγμένη με σάλτσα σόγιας και βραστό ρύζι, έχει κολλώδη υφή και χαρακτηριστική βαριά μυρωδιά μαγιάς τυριού, μάλλον δυσάρεστη..

Επίσης είναι πλούσια στο ένζυμο νατοκινάση (nattokinace) που φαίνεται να είναι κατά του Alzheimer .

Η πιο γνωστή ιστορία για την προέλευση των natto είναι από το 1530. Οι πεινασμένοι στρατιώτες του Uesugi Kenshin έφαγαν τα χαλασμένα φασόλια που είχαν μαζί τους. Φυσικά κέρδισαν την μάχη στον πόλεμο.!!!

Στην Ιαπωνία το τρώνε για πρωινό εκατοντάδες χρόνια τώρα .

Μια μικρή λεπτομέρεια που θέλω να σας αναφέρω είναι πως η γεύση του είναι λίγο ξυνή και μυρίζει δυσάρεστα .

Όποιος αντέχει….δοκιμάζει.

by Anna Halkia

 
Σχολιάστε

Posted by στο Μαρτίου 25, 2012 in Περί ορέξεως...

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: