RSS

Έδαφος και καλλιέργεια

20 Μαρ.

Πολλές φορές ενώ προσέχουμε και φροντίζουμε τα φυτά μας καθημερινά ,κάτι δεν πάει καλά. !Για να εμβαθύνουμε λίγο την φροντίδα μας ,θα πρέπει να μάθουμε όχι μόνο για το φυτό ,αλλά και για  το έδαφος το οποίο το έχουμε φυτέψει.

Για να παρέχει ένα έδαφος τις προϋποθέσεις στα φυτά για την άρτια ανάπτυξή τους, πρέπει οι χημικές (pH,  οργανική ουσία κ.ά.), οι

φυσικές (δομή, πορώδες, ικανότητα συγκράτηση υγρασίας, εδαφική θερμοκρασία κ.ά.) και οι

βιολογικές (βιολογικά ενεργός πληθυσμός εδάφους, βιοποικιλότητα κ.ά.) ιδιότητές του να είναι σε κατάλληλα επίπεδα.

Οι επιδράσεις της συνεχής καλλιέργειας του εδάφους ,φαίνονται όλο και πιο ξεκάθαρα με την πάροδο των χρόνων ,και μάλλον είναι αρνητικές.

Το όργωμαλίπανση και τα πολλά μηχανήματα στο χωράφι έχουν ως συνέπεια την αύξηση της διάβρωσης του εδάφους , και την μείωση της οργανικής ουσίας του εδάφους λόγω του αυξημένου αερισμού, κυρίως μετά το όργωμα.

Όσον αφορά την ποιότητα του νερού υπάρχει ο κίνδυνος για μόλυνση των επιφανειακών υδάτων, κυρίως μέσω της διάβρωσης με αγροχημικά.

Ενώ η μεγάλη κατανάλωση καυσίμων λόγω της αυξημένης συχνότητας και έντασης της εδαφοκατεργασίας, συνεπάγεται αυξημένες εκπομπές αερίων του‘θερμοκηπίου’, όπως CO2 και NO.

Άμεσες συνέπειες επιπλέον υφίσταται και η μικροπανίδα του εδάφους (γαιοσκώληκες, αρθρόποδα κτλ.) από τη μηχανική κατεργασία, ενώ, έμμεσα, παρατηρείται μείωση των πληθυσμών μικροοργανισμών, αρθροπόδων, γεωσκωλήκων.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η συμβατική μέθοδος κατεργασίας του εδάφους προκαλεί περισσότερο αρνητικές συνέπειες παρά ωφέλειες και ότι πρέπει επιτέλους να βρούμε νέους τρόπους κατεργασίας, φιλικότερους στο περιβάλλον, που να μην έχουν ως στόχο τόσο την εντατικοποίηση της γεωργίας, αλλά, μάλλον, την αειφορικότητά της.

Ήδη, νέες τάσεις (μηχανήματα, πρακτικές και συστήματα) εδαφοκατεργασίας, μελετώνται και εφαρμόζονται σε μεγάλες εκτάσεις σε μερικές περιοχές του πλανήτη (κυρίως Βόρεια και Λατινική Αμερική, Αυστραλία), με θετικά αποτελέσματα.

Οι κύριες κατευθυντήριες γραμμές αυτών των νέων τάσεων είναι η μείωση στη συχνότητα και η ένταση της εδαφοκατεργασίας και η βελτίωση στη δομή του εδάφους.

Μερικές από τις νέες τάσεις είναι η

-επαναφορά της τακτικής εμπλουτισμού του εδάφους με οργανική ουσία (κοπριά, χλωρή λίπανση,κομπόστα, φυτικά υπολείμματα κ.ά.).

– φύτευση φυτών με βαθύ, πυκνό και ογκώδες ριζικό σύστημα για αποσυμπίεση.

– διαμόρφωση επικλινών εδαφών σε δόμες.

– ανάπτυξη εδαφοκαλυπτικών φυτών κατά την περίοδο που δεν υπάρχει εμπορική καλλιέργεια στο τεμάχιο.

– ο ορισμός σταθερών διαδρόμων κυκλοφορίας των οχημάτων στο χωράφι.

– τα πολυδύναμα (πολυλειτουργικά) εργαλεία και μηχανήματα / χρήση μηχανημάτων που καλύπτουν μεγάλο πλάτος π.χ. ψεκαστήρες / χρήση υδρολίπανσης και υδροψεκασμού: Στόχος, η μείωση των διαδρομών στο χωράφι.

 Γενικότερα καλό είναι να κάνουμε αναλύσεις του χώματος κάθε χρόνο και να συμβουλευόμαστε συχνά τον γεωπόνο μας.!

by Anna Halkia

Advertisements
 
Σχολιάστε

Posted by στο Μαρτίου 20, 2012 in Κουτσομπολιά του αγρού

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: