RSS

Σαμπούκος…το μυστικό των αρχαίων δρυίδων!!!

15 Mar

Το πρώτο μου ταξίδι κατά την διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων ήταν σε ένα πανέμορφο ελληνικό νησί ,την Αλλόνησο.

Στον βραδινό περίπατο ,στα στενά δρομάκια της χώρας ,κοντοστάθηκα μπροστά από έναν πάγκο με βότανα. Εκεί για πρώτη φορά είδα το σαμπούκο.

Ο σαμπούκος ή αφροξυλιά όπως το λένε οι ντόπιοι είναι  ένα φυλλοβόλο δέντρο που φτάνει τα 10 μ. ύψος. Οι βλαστοί του είναι γκριζωποί και τα φύλλα του βαθυπράσινα. Έχει λευκά, αρωματικά άνθη και μελανούς καρπούς.

Ο Διοσκουρίδης μας πληροφορεί ότι στην εποχή του έβραζαν τα φύλλα και τα έτρωγαν σαν λαχανικό. Τα θεωρούσαν καθαρτικά του φλέγματος! Οι καρποί του τρώγονται ή χρησιμοποιούνται στην παρασκευή γλυκισμάτων (πάντα τους καρπούς τους βράζουμε ή τους μαγειρέυουμε ,δεν τους τρώμε ωμούς).

Οι Καυκάσιοι οινοποιούν το μούστο βάζοντας άνθη σαμπούκου, οι Βούλγαροι φτιάχνουν ξύδι σαμπούκου και οι Σέρβοι μαρμελάδες! Στον Καύκασο, πάλι, αρωματίζουν τις κρέμες με σαμπούκο.

Γενικά χρησιμοποιείται περισσότερο στη ζαχαροπλαστική, για να αρωματίσουμε κέικ, μπισκότα, γαλατόπιτες και γλυκές πίτες με τυρί. Επίσης μπορούμε να αρωματίσουμε  ελαιόλαδο ή ξύδι.

Τα άνθη του φυτού δρούν κατά της στηθάγχης και είναι επίσης καλά για τη θεραπεία της γρίπης, των κρυολογημάτων και τους καλόγηρους. Καταπλάσματα από φύλλα απαλύνουν τους πόνους από τα εγκαύματα.

Αναζητήστε και εσείς στις μικρές εκδρομές σας,τα μαγικά βότανα και φτιάξτε μόνοι σας τα δικά σας λικέρ .!!!

 By Anna Halkia

 

Ετικέτες: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: