RSS

Τούβλα από …αχινό !!!

14 Μαρ.

Είναι πραγματικά απίστευτο και όμως αχινός βάζει κάτω ακόμη και το πιο γερό μπετόν.!

Οι ακίδες του αχινού είναι φτιαγμένες από ανθρακικό ασβέστιο.

Στο πανεπιστήμιο της Κωνστάντσας  οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ισχυρές ακτίνες Χ για να απεικονίσουν και να μελετήσουν εξονυχιστικά τη δομή των αγκαθιών του αχινού.

Έτσι ανακάλυψαν ότι τα αγκάθια του αχινού αποτελούνται από κρυστάλλους ασβεστίτη, τα οποία είναι συγκολλημένα με το υπόλοιπο 8% από άμορφο ανθρακικό ασβέστιο χωρίς κρυσταλλική δομή, ενώ ένα 0,1% αποτελείται από βιολογικές πρωτεΐνες.

Το παραγόμενο σύνθετο υλικό απορροφά αποτελεσματικά τα εξωτερικά σοκ και διαθέτει ελαστικότητα.

Ο αχινός χρησιμοποιεί τα αγκάθια του για να προστατεύεται από τους εχθρούς του.

Οι βελόνες του είναι από τα πιο μελετημένα βιοϋλικά στη φύση και η νέα έρευνα, που ρίχνει άπλετο φως στη δομή τους, ελπίζεται ότι θα αξιοποιηθεί για να δημιουργηθούν πιο ανθεκτικά οικοδομικά υλικά, που θα μιμούνται τη φύση.

Τα υλικά αυτά θα είναι λεπτά, θα σπάνε δύσκολα και θα είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον, τόσο κατά την παραγωγή, όσο και κατά τη χρήση τους. Ήδη οι επιστήμονες συνεργάζονται με δύο μεγάλες διεθνείς κατασκευαστικές εταιρείες με στόχο να βελτιώσουν τις ιδιότητες του μπετόν.

Ας επιστρέψουμε στη φύση ,όχι μόνο μέσα από την καλλιέργεια αλλά και από την έρευνα και την μελέτη για ένα πιο οικολογικό και φιλικό περιβάλλον.

By Anna Halkia

 

Ετικέτες: , , , , ,

Σχολιάστε