RSS

Νέος αγρότης …ψάχνει !!!

14 Μαρ.

Το ταξίδι της επιστροφής από την πόλη στο χωριό εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν αποτελεί κάτι καινούριο τα τελευταία 3 χρόνια.

Η στροφή όμως στον πρωτογενή τομέα και μάλιστα στο βαθμό που πραγματοποιείται σήμερα είναι κάτι το πρωτόγνωρο με ανθρώπους που δεν είχαν στο παρελθόν εμπειρία από γεωργικές εργασίες να «σηκώνουν τα μανίκια» και να «πέφτουν με τα μούτρα» στη γεωργική παραγωγή.

Πριν ξεκινήσει πάντως κάποιος την ενασχόληση του επαγγελματικά καλό είναι να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει ώστε να δηλωθεί ως κατά επάγγελμα αγρότης.


Η διαδικασία για να γίνει κάποιος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης είναι απλή.

1. Καταρχήν πρέπει να έχει στην κατοχή του κάποια αγροτεμάχια είτε ιδιόκτητα, είτε ενοικιαζόμενα .

2. Πρέπει τον καιρό που θα γίνονται οι δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), τα αγροτεμάχια αυτά να δηλωθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

3. Αφού γίνει η δήλωση καλλιέργειας, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να εγγραφεί στον ΟΓΑ.
4. Αφού ολοκληρωθούν τα παραπάνω βήματα απαραίτητη είναι η εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών.
5.Τέλος στη φορολογική δήλωση που θα κάνει τον επόμενο χρόνο πρέπει να δηλώσει γεωργικό εισόδημα τουλάχιστον στο 35% του συνολικού εισοδήματος.
Μπορεί όμως κάποιος με λίγα στρέμματα να βγάλει  ένα ικανοποιητικό εισόδημα για να ζήσει την οικογένειά του; Τι πρέπει να καλλιεργεί; Η απάντηση είναι μάλλον τα κηπευτικά και η στροφή σε νέες καλλιέργειες .

Με αγρότες που μίλησα πρόσφατα από την ήπειρο από όπου κατάγομαι , όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να μετακομίσουν από τις μεγάλες πόλεις και κυρίως από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να εκμεταλλευτούν τις οικογενειακές τους περιουσίες είτε για να ασχοληθούν με το γεωργικό τομέα είτε επενδύοντας στην κτηνοτροφία και στην πτηνοτροφία.

Οι πόλεις που δέχονται τους πρώην κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων σε μεγαλύτερο βαθμό είναι η Πρέβεζα και η Άρτα και η τάση αυτή παρατηρείται πολύ πιο έντονα στα πεδινά της Ηπείρου.

Οι νέοι καλλιεργητές  χωρίζονται σε δύο κατηγορίες ανθρώπων. Τα μέλη της πρώτης ομάδας διαθέτουν γνώση των αγροτικών εργασιών από τους γονείς τους και έτσι είναι πολύ πιο εύκολο για αυτούς να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες της ζωής τους και στις αγροτικές εργασίες.

Η δεύτερη ομάδα δε διαθέτει προηγούμενη εμπειρία αλλά αποτελείται κυρίως από μορφωμένους ανθρώπους που για να καλύψουν την απειρία τους είναι ιδιαίτερα δραστήριοι και διασταυρώνουν απόψεις γύρω από τις σημαντικές αποφάσεις που καλούνται να λάβουν.

Και οι δύο κατηγορίες πάντως «έχουν πέσει με τα μούτρα στη δουλειά», πολλοί δε έχουν οργανωθεί ομαδικά τις περισσότερες φορές κατά οικογένειες και έχουν χωρίσει τις εργασίες προκειμένου να έχουν το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Ένα πάντως είναι σίγουρο ,πως αν αγαπάτε τη φύση …σίγουρα θα σας αγαπήσει και αυτή !!

By Anna Halkia

 

Advertisements
 

Ετικέτες: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: