RSS

Γεωργία … στον αέρα !!!

11 Μαρ.


 

 

Αεροπονία

 

Με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την ξηρασία να επισείεται πάνω από το κεφάλι μας ,ίσως ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσουμε το μέλλον της γεωργίας διαφορετικά.

Η αεροπονία προσφέρει μια διαφορετική λύση και ορισμένες χώρες επενδύουν ήδη σ΄αυτήν πυρετωδώς .

 

Το 2006, το Πανεπιστήμιο Αγκ του Ανόι, στο Βιετνάμ, ξεκίνησε  ένα πρωτοποριακό μεταδιδακτορικό πρόγραμμα στην αεροπονία. Βοηθός στην προετοιμασία ήταν ο Άμερικανός Στόουνερ.

 

Από τότε, το Κέντρο Ερευνών Αγροβιοτεχνολογίας του πανεπιστημίου χρησιμοποιεί τα αεροπονικά του εργαστήρια για να μετατρέπει σπόρους πατάτας σε έτοιμα για μεταφύτευση φυτά, εντός μόλις τριών ημερών!

 

Στην ιστορία της γεωπονίας καταγράφηκε ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα έθνος επενδύει τόσο αποκλειστικά στην αεροπονία για να αναπτύξει έναν γεωργικό τομέα .

Αλλά… τι είναι αυτή η αεροπονία και γιατί οι Βιετναμέζοι κάλεσαν σε βοήθεια έναν εκπρόσωπο των μεγαλύτερων εχθρών τους στην ιστορία του 20ού αιώνα;

Όλα ξεκίνησαν από την αερόβια ορχιδέα… που ανθίζει δίχως χώμα.

Η βασική αρχή της αεροπονίας είναι η ανάπτυξη φυτών που αιωρούνται σε κλειστό περιβάλλον ενώ οι ρίζες τους, όπως και το κατώτερο τμήμα των φυτών, ποτίζονται διά ψεκασμού από ένα υδατικό διάλειμμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Το περιβάλλον τους διατηρείται απαλλαγμένο από μικρόβια και φορείς ασθενειών, οπότε τα φυτά αναπτύσσονται υγιέστερα και ταχύτερα από ό,τι σε οποιοδήποτε χωμάτινο περιβάλλον.

Βέβαια, για να λέμε όλη την αλήθεια, η τροφοδοσία των ριζών γίνεται με υδατικό διάλυμα, άρα η αεροπονία παραμένει υποκλάδος της υδροπονίας – που πρωτογνωρίσαμε στους Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας, 2.412 χρόνια πριν .

Αυτό που προκαλεί έκπληξη σχετικά με την Αεροπονία δεν είναι το πώς λειτουργεί, αλλά το γιατί τα φυτά μεγαλώνουν καλύτερα. Το κλειδί είναι το διαλυμένο οξυγόνο που φτάνει στο ριζικό σύστημα των φυτών.

Στην Αεροπονία, το θρεπτικό διάλυμα ψεκάζεται μέσω του αέρα προκειμένου να εμπλουτιστεί το θρεπτικό διάλυμα με διαλυμένο οξυγόνο.

Αυτή η μέθοδος διαφέρει από την κλασσική Υδροπονία όπου η περισσότερη μάζα ριζών δεν βρίσκεται στο κενό και το φυτό δεν τρέφεται με θρεπτικό διάλυμα που ψεκάζεται πάνω στις ρίζες του.

Η πλειοψηφία των ριζών είναι βυθισμένη σε θρεπτικό διάλυμα εμπλουτισμένο με οξυγόνο που βρίσκεται σε συνεχή κίνηση προκειμένου να διατηρηθούν τα υψηλά επίπεδα διαλυμένου οξυγόνου στο ριζικό σύστημα όπου το οξυγόνο και οι θρεπτικές ουσίες απορροφούνται από το φυτό.

Η μέθοδος της Αεροπονίας είναι χωρίς αμφιβολία η πιο προηγμένη Υδροπονική μέθοδος που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα. Το κόστος κατασκευής και εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων , συν τις περιπλοκές στη λήψη χορηγιών και αδειών, είναι αποτρεπτικοί παράγοντες για την διάδοση των συστημάτων για επαγγελματική χρήση.

Αυτό όμως μπορούμε να το αλλάξουμε… Η  σωστή ενημέρωση και η αγάπη για τα φυτά θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να ανταμειφθούν οι κόποι μας !!!

Συνοπτικά 99% λιγότερο νερό ,50%λιγότερα θρεπτικά συστατικά ,45% λιγότερος χρόνος ,χωρίς λιπάσματα και φυτοφάρμακα .!!!

Οπότε η αεροπονία προκύπτει να είναι ταυτόχρονα η πιο οικολογική και η πιο αποδοτική οικονομικά μέθοδος καλλιέργειας.

Και κάτι για το τέλος.

Η αεροπονία  χρησιμοποιείται και από την NASA η οποία ψάχνει τρόπους επιβίωσης εκτός του πλανήτη μας .Ενώ το 1960 τα πρώτα «αερόβια» φυτά μεταφέρθηκαν στο Διάστημα, μέσω της αποστολής Sputnik 4.

 

By Anna Halkia

 

Advertisements
 

Ετικέτες: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: