RSS

Υδροπονική καλλιέργεια

10 Μαρ.

Υδροπονική καλλιέργεια

 

Θεωρώ πως ήρθε η ώρα να επενδύσουμε σε νέου τύπου καλλιέργειες και να σπείρουμε …την ελπίδα μέσα μας.

Η υδροπονία  είναι μια μέθοδος καλλιέργειας των φυτών ,όπου τα φυτά μεγαλώνουν στο νερό και όχι στο χώμα. Με αυτόν τον τρόπο η ρίζα του φυτού απορροφά όσο νερό θέλει, ενώ το υπόλοιπο ανακυκλώνεται και ξαναχρησιμοποιείται, με αποτέλεσμα στην υδροπονία να ξοδεύεται κατά 40-60% λιγότερο νερό από ό,τι στις συμβατικές καλλιέργειες .

 

Στην Ολλανδία, όπου η υδροπονία αποτελεί τον πλέον διαδεδομένο τρόπο καλλιέργειας φυτών υπό κάλυψη, η παραγωγή τομάτας υπερβαίνει τους 60 τόνους ανά στρέμμα. Στην Ελλάδα, με την παραδοσιακή μέθοδο καλλιέργειας τομάτας, η απόδοση των 20 τόνων ανά στρέμμα θεωρείται επιτυχημένη.

 

Τα θετικά είναι :

-Εξοικονόμηση νερού και θρεπτικών στοιχείων.

– Απαλλαγή από τις ασθένειες εδάφους.

– Περιορισμός της σκληρής χειρωνακτικής εργασίας

– Τεράστια οικονομία στα λιπάσματα

 

Ενώ τα εμπόδια είναι ότι:
-Απαιτεί μεγαλύτερη αρχική επένδυση.

– Απαιτούνται περισσότερες γνώσεις από τον καλλιεργητή.

 

Δύο είναι τα υποσυστήματα καλλιέργειας στην υδροπονία. Στα συστήματα χωρίς υπόστρωμα, οι ρίζες των φυτών αναπτύσσονται σε κανάλια συνεχούς ή μη συνεχούς ροής θρεπτικού διαλύματος, δηλαδή νερού.

Τα πιο γνωστά συστήματα αυτής της μορφής είναι το NFT (Nutrient Film Technique), στο οποίο οι ρίζες των φυτών αναπτύσσονται σε κανάλια μεγάλου μήκους μέσα στα οποία ρέει το θρεπτικό διάλυμα και η επιπλέουσα υδροπονία, όπου δεν έχουμε συνεχή ροή θρεπτικού διαλύματος, αλλά το θρεπτικό διάλυμα βρίσκεται σε μεγάλες λεκάνες – δεξαμενές, μέσα στο οποίο αναπτύσσονται τα φυτά. Τέτοια συστήματα χρησιμοποιούνται κυρίως σε καλλιέργειες χαμηλών λαχανικών όπως τα μαρούλια.

Τα φυτά τοποθετούνται σε ειδικά διαμορφωμένες οπές που έχουν ανοιχτεί σε πλάκες φελιζόλ. Τα φελιζόλ επιπλέουν πάνω στο θρεπτικό διάλυμα και έτσι οι ρίζες των φυτών βρίσκονται συνεχώς μέσα στο διάλυμα αυτό. Υπάρχουν όμως και συστήματα με υπόστρωμα.

Τα υποστρώματα αυτά είναι τεχνητά υλικά τα οποία προέρχονται από την επεξεργασία πετρωμάτων ή φυσικές πρώτες ύλες οι οποίες υπόκεινται σε ειδική επεξεργασία. Τα πιο διαδεδομένα και κατάλληλα για τη χώρα μας υποστρώματα είναι η ελαφρόπετρα, και ο περλίτης.

 

Αν και η σύγχρονη ιστορία της υδροπονίας ξεκινά από τον Άγγλο επιστήμονα Τζον Γούντγουορντ στο τέλος του 17ου αιώνα, τοιχογραφίες και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα αποκαλύπτουν πως οι Αιγύπτιοι, οι Ινκας, οι Αζτέκοι και οι Βαβυλώνιοι είναι παραδείγματα αρχαίων πολιτισμών με πρακτική υδροπονική κηπουρική, χωρίς η λέξη «υδροπονία» να έχει ανακαλυφθεί. Σήμερα, η λέξη είναι μεν ελληνική, αλλά αποτελεί και τον διεθνή όρο αναγνώρισης της καλλιέργειας φυτών στο νερό.

 

Αν και μερικές πτυχές της Υδροπονίας μπορεί να φαίνονται δύσκολες στην αρχή, με λίγο προγραμματισμό και πληροφόρηση μπορείτε να έχετε τον υδροπονικό σας κήπο πολύ πιο γρήγορα απ’ότι φαντάζεστε!

Και τώρα που συμμετέχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι από τόσα πολλά διαφορετικά κοινωνικά στρώματα στην Υδροπονία η πρόοδος έχει αρχίσει να αυξάνεται όσο ποτέ προηγουμένως.!!!

 by Anna Halkia

Advertisements
 

Ετικέτες: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: