RSS

Βιοδυναμική καλλιέργεια …μια ξεχασμένη μέθοδος

09 Μαρ.

Καλλιεργείστε σύμφωνα με τους κύκλους του φεγγαριού.

 

Με χαρά σας παρουσιάζω το παρακάτω κείμενο. Είναι μια προσωπική συλλογή διαφόρων ξεχασμένων πληροφοριών ,για την συγκεκριμένη μέθοδο καλλιέργειας. Δε σας κρύβω ότι ρώτησα και έψαξα αρκετά για να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά. Λίγοι γνώριζαν την μέθοδο της καλλιέργειας σύμφωνα με τους κύκλους του φεγγαριού και αυτό με δυσκόλεψε αρκετά.

Η έρευνα μου έδειξε ότι η καλλιέργεια με βάση τους κύκλους του φεγγαριού είναι μια πολύ πιο σύνθετη υπόθεση. Αυτή η μέθοδος ξεκίνησε το 1925 από τον αυστριακό φιλόσοφο Rudolf Steiner .Ο Steiner προσπάθησε να δώσει στους φτωχούς αγρότες κάποιες πληροφορίες για να αυξήσουν την απόδοση της καλλιέργειάς τους.

Ο Steiner πρότεινε ότι στο ιδανικό αγρόκτημα θα πρέπει να ανακυκλώνουμε όλα τα φυτικά απορρίμματα και τρόφιμα μέσω της κομποστοποίησης ,για να κρατήσουμε το χώμα «ζωντανό».

–Αυτή η πρακτική ,γνωστή ως βιοδυναμική καλλιέργεια ,επικεντρώνεται στην επίδραση της βαρύτητας του φεγγαριού ,στην ροή της υγρασίας του εδάφους και των φυτών.–

Το φεγγάρι ελέγχει τις παλίρροιες των ωκεανών ,επηρεάζει τα υπόγεια ύδατα που είναι κάτω από τα πόδια μας και την κίνηση των υγρών στα φυτά.

Ακόμη και οι ηπειρωτικές μάζες της γης ,αυξάνονται 2 με 3 πόδια με το πέρασμα του φεγγαριού.

Η κατανόηση των επιπτώσεων ,και το χρονοδιάγραμμα ,είναι η βάση της καλλιέργειας σύμφωνα με το φεγγάρι.

Το φεγγάρι κινείται μέσα σε έναν πλήρη κύκλο κάθε 29 ημέρες. Αυτός ο κύκλος χωρίζεται σε 4 τρίμηνα ή φάσεις. Η φάση είναι η όψη του φεγγαριού όπως το βλέπουμε από τη Γη ,κατά την διάρκεια του μήνα.

Για να φυτέψουμε με βάση τις φάσεις της σελήνης θα χρειαστούμε ένα ημερολόγιο το οποίο θα αναφέρει την ακριβή ημερομηνία και την ώρα των φάσεων της σελήνης.

«Από τη Γη βλέπουμε τον ήλιο και τη σελήνη ως ένα ζευγάρι, αλλά
στην πραγματικότητα από τον ήλιο, το φεγγάρι και η Γη είναι ένα ζευγάρι.’’

 

Το φεγγάρι δίνει φως και έχει μια επίδραση βαρύτητας στη γη. Αυτό έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη των φυτών. Το φεγγάρι έχει μια ελλειπτική τροχιά και για αυτό η έλξη της γης ποικίλλει σε όλο τον κύκλο των 29 ημερών του.

Η αύξηση των ριζών βελτιώνεται όταν το φεγγάρι κινείται μακριότερα προς τα έξω, προκαλώντας μια μειωμένη έλξη στη γη και αντίστροφα.
Η ίδια δύναμη προκαλεί επίσης τις παλίρροιες στη θάλασσα.

– Η φύτευση των λουλουδιών, των φρούτων και των λαχανικών από σπόρους γίνεται καλύτερα 2 ημέρες πριν από ένα νέο φεγγάρι, επειδή το φως και οι δυνάμεις βαρύτητας είναι ευνοϊκότερες στις επτά ημέρες που ακολουθούν.

– Κατά τη διάρκεια των επόμενων επτά ημερών το φεγγάρι εμφανίζεται μεγαλύτερο κάθε νύχτα πλησιάζοντας προς την πανσέληνο. Το αυξανόμενο φως υποκινεί την αύξηση φυλλώματος, αλλά η έλξη της βαρύτητας αυξάνεται και έτσι η ανάπτυξη των ριζών είναι λιγότερο ευνοημένη και οι νέοι βλαστοί αναπτύσσονται ενώ οι ρίζες όχι.

Για τις επτά ημέρες μετά από τη πανσέληνο, το φως μειώνετε επιβραδύνοντας την ανάπτυξη του φυλλώματος. Το ίδιο μειώνεται και η έλξη της βαρύτητας και για αυτό οι ρίζες μπορούν να αναπτυχθούν ευκολότερα. Αυτό είναι ένας καλός χρόνος να μεταμοσχευθούν τα σπορόφυτα δεδομένου ότι δίνει στις ρίζες καλύτερες συνθήκες για ανάπτυξη των φυτών
.
– Στις τελευταίες επτά ημέρες του σεληνιακού κύκλου το φως συνεχίζει να μειώνεται, αλλά και η έλξη της βαρύτητας αυξάνεται και για αυτό και το φύλλωμα και οι ρίζες αναπαύονται περιμένοντας το νέο φεγγάρι του επόμενου σεληνιακού κύκλου.

Μια μικρή περίληψη :

Με την νέα σελήνη οι ρίζες και οι βλαστοί ενισχύονται !!!

Στην αυξανόμενη φάση της σελήνης οι ρίζες αναπαύονται και το φύλλωμα αναπτύσσεται !!!

Με την Πανσέληνο οι ρίζες αναπτύσσονται και το φύλλωμα επιβραδύνεται

Στην μειωμένη φάση της σελήνης οι ρίζες και το φύλλωμα αναπαύονται-

Σας παρουσιάζω ένα μικρό παράδειγμα :

Για να φυτέψουμε μια καλλιέργεια ριζών όπως οι πατάτες, τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται εάν φυτευτούν και συγκομιστούν, ημέρες που ευνοούνται οι ρίζες. Εάν φυτευτούν μια ημέρα που ευνοούνται τα φύλλα θα υπάρχει αφθονία βλάστησης και φυλλώματος και μια μειωμένη παραγωγή στη συγκομιδή.
Ομοίως σε μια καλλιέργεια φύλλων όπως το λάχανο η σπορά το φύτεμα και η συγκομιδή, πρέπει να γίνει μια ημέρα που ευνοούνται τα φύλλα.
Για καλύτερα λουλούδια δουλεύουμε ημέρες που ευνοούνται τα λουλούδια και για μια καλή συγκομιδή φρούτων, δουλεύουμε τις ημέρες των φρούτων.

Οι οπαδοί της βιοδυναμικής μεθόδου το καλούν «επιστήμη των ζωικών δυνάμεων», αλλά οι οπαδοί στο «ευφυές σχέδιο» λένε ότι έχει την επιστημονική αξία!!

Το φως είναι ουσιαστικό για τη ζωή και ακολουθώντας τον ήλιο είναι κατανοητό, αλλά εάν το φως από το φεγγάρι, τους πλανήτες και τα αστέρια έχει μια επίδραση στις καλλιέργειες, αυτό είναι λιγότερο πιστευτό. Βεβαίως οι τροχιές τους είναι προβλέψιμες και κανονικές για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κίνησή τους, για να καθορίσουμε το χρόνο της φύτευσης και της συγκομιδής, αλλά με το μεταβαλλόμενο κλίμα μας πολλοί από τους δείκτες, ίσως δεν είναι πλέον σύγχρονοι.
Τα αποτελέσματα της βαρύτητας του φεγγαριού είναι μεγάλης σημασίας δεδομένου ότι προκαλούν τις παλίρροιες. Αυτά είχαν ακόμα μεγαλύτερη επιρροή πριν χιλιάδες χρόνια όταν το φεγγάρι ήταν πολύ πιο κοντά στη γη, δημιουργώντας τις ογκώδεις θάλασσες που διέβρωσαν τη μάζα του εδάφους για να παρέχουν τις πρώτες ύλες για να αρχίσει η ζωή. Από τότε η σελήνη έχει μετακινηθεί πιο μακριά και συνεχίζει να κάνει έτσι κατά περίπου 38mm κάθε χρόνο. Εάν αυτό έχει οποιαδήποτε επίδραση στην ανάπτυξη των καλλιεργειών είναι αυτό που εξετάζεται εδώ. Αυτό θα μπορούσε να έχει μια επίδραση στο επίγειο νερό και στη κίνηση του χυμού των φυτών.

Η βιοδυναμική είναι μια μέθοδος που είτε θα έχει οπαδούς και υποστηρικτές ,είτε θα έχουν αρνητική άποψη μιλώντας για ανούσιες πρακτικές που χρησιμοποιούνται μόνο και μόνο για το καλό μάρκετινγκ. Εγώ από την δική μου πλευρά άρχισα με μεγάλη όρεξη να μάθω για την βιοδυναμική καλλιέργεια ωστόσο έγινα επιφυλακτική και επεξεργαζόμουν με επιφύλαξη την κάθε πληροφορία που μου δινότανε σχετικά με αυτόν τον τύπο της καλλιέργειας.

Μια δοκιμή θα μας πείσει… έχω ήδη φυτέψει στο χωριό 2 μποστανάκια και το ένα από αυτά τα καλλιεργούμε σύμφωνα με τις φάσεις του φεγγαριού.

Δοκιμάστε το κ εσείς… τα συμπεράσματα δικά σας.!!!

By Anna Halkia

Advertisements
 

Ετικέτες: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: