RSS

Τσιτσίραβλα …και καυκαλίθρες

08 Mar

Τσιτσίραβλα 

Πριν μερικές μέρες ,ο Αλέξης που δουλεύουμε μαζί ,μου μίλησε για έναν πολύ γευστικό ουζομεζέ … τα τσιτσίραβλα όπως τα λένε οι ντόπιοι στον Βόλο.

Η τερέβινθος ,είναι ένα φυτό που συγγενεύει με την άγρια φιστικιά.

Την άνοιξη στο Πήλιο όσοι γνωρίζουν, βγαίνουν και μαζεύουν τα τρυφερά βλαστάρια της αγριοφυστικιάς, που προορίζονται να καταναλωθούν σαν τουρσί όλο το χρόνο.
Τα βράζουν ελαφρά μαζί με μυρωδικά όπως σέλινο και σκόρδο και τα συντηρούν σε ξύδι.

Τα τσιτσίραβλα είναι ένα πικάντικο βλαστάρι με ιδιαίτερο άρωμα, όπως η κάππαρη.

Με τον ώριμο  αυτόν καρπό στο παρελθόν έφτιαχναν  μοσχοβολιστά ψωμιά ή παξιμάδια σε πολλά μέρη στη χώρα μας.

Σε άλλα μέρη του κόσμου, με τους καρπούς παράγουν ή αρωματίζουν λικέρ και κρασιά.

Το φυτό είναι πλούσιο σε τανίνες και χρησιμοποιήθηκε για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες από την κλασική εποχή στην Ελλάδα.

Αν επισκεφτείτε τον Βόλο ,μη ξεχάσετε να τα δοκιμάσετε  !

by Anna Halkia

 

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: