RSS

Τα κουτσομπολιά του αγρού

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο πληθυσμός της Γης συνεχώς αυξάνεται ,υπολογίζεται ότι το 2050 στη Γη θα κατοικούν 2,5 δισ. άνθρωποι περισσότεροι από ό,τι σήμερα. Στα εργαστήρια, οι ειδικοί αναζητούν τρόπους να αυξήσουν την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων. Ψάχνουν νέες πηγές, όπως είναι η άλγη στους ωκεανούς, τα σιτηρά και το ρύζι νέας γενιάς, το τεχνητό κρέας και τα έντομα.

Στην δεκαετία του ’60  όταν ο πληθυσμός της Γης ήταν ο μισός από ό,τι σήμερα, οι περισσότεροι αγρότες είχαν στραφεί στην «πράσινη επανάσταση», με κατακόρυφη αύξηση στη χρήση υβριδικών σπόρων και χημικών λιπασμάτων. Αυτό βέβαια αύξησε την παραγωγή των προϊόντων ωστόσο , προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή στον πλανήτη, αφού χρησιμοποιήθηκε τριπλάσια ποσότητα νερού για τις καλλιέργειες από ποτάμια και τα υδάτινα αποθέματα στο υπέδαφος.
Τώρα, μία νέα γενιά πρωτοπόρων αγροτών κι επιστημόνων αναζητούν νέες τροφές.

Η άλγη – δηλαδή κάθε είδους φύκι – βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας, μια που περιέχει πλούσια θρεπτικά στοιχεία, είναι εύκολη στην καλλιέργεια και αποτελεί την κύρια τροφή για κάθε θαλάσσιο οργανισμό.
Επιπλέον είναι άκρως οικολογική και φιλική προς το περιβάλλον, μπορεί να μειώσει το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ενώ έχει την ικανότητα να παράγει τουλάχιστον 80.000-160.000 λίτρα βιοκαυσίμων ανά στρέμμα. Επίσης, θα μπορούσε να θρέψει πολλά ζώα και να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό λίπασμα.

Μία άλλη  κατηγορία στην οποία στρέφουν την προσοχή τους οι επιστήμονες  είναι οι νέου τύπου καλλιέργειες . Λίγοι ξέρουν το όνομα του Ζικάνγκ Λι, κινέζου ερευνητή, όμως η δουλειά του θεωρείται από τις σημαντικότερες στον χώρο. Επειτα από 12 χρόνια δουλειάς με επιστήμονες από 16 χώρες, κατάφερε να δημιουργήσει το πράσινο σούπερ ρύζι, μία σειρά από νέες ποικιλίες που παράγουν περισσότερο ρύζι, είναι πιο ανθεκτικές στις πλημμύρες, την ξηρασία, το αλμυρό νερό, τα έντομα και τις ασθένειες.

Η διασταύρωση των φυτών θεωρείται το κλειδί για την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής των σιτηρών.
Οι επιστήμονες έχουν στραφεί και στα έντομα, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και σίδηρο, και φτωχά σε λιπαρά και χοληστερίνη. Περισσότερα από 1.400 είδη εντόμων όπως ακρίδες, αράχνες, σφήκες, σκουλήκια, σκαθάρια και μυρμήγκια τρώγονται στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία.

Θεωρούνται επίσης ιδανικά για εκτροφή σε φάρμες, αφού θα καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο.

Τέλος, το τεχνητό κρέας που ετοιμάζουν οι ειδικοί στα εργαστήρια βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, όμως θεωρείται καλή λύση για τη σίτιση του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά και για το περιβάλλον.

 

2 responses to “Τα κουτσομπολιά του αγρού

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: